Κοινωνία

Ιερόσυλοι έκλεψαν τις πόρτες από την Ωραία Πύλη σε ναό του Νεοχωρίου Σιντικής

Οι άγνωστοι δράστες φέρεται να έκλεψαν τις πόρτες υπάρχουν στην Ωραία Πύλη, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου – Αγίου Αθανασίου, στο παλιό χωριό της Φιλύρας.

Τα βημόθυρα, τις δύο πόρτες της Ωραίας Πύλης που οδηγούν στο Ιερό Βήμα, αφαίρεσαν άγνωστοι από το παλαιό εκκλησάκι των Αγίων Γεωργίου και Αθανασίου στους πρόποδες του όρους Μπέλες. Η κλοπή εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή 28 Ιανουαρίου, από τον ιερέα, π.Αναστάσιο ο οποίος ιερουργεί στην κοινότητα Νεοχωρίου Σιντικής.

Το εκκλησάκι επισκέπτονται οι ιερείς της κοινότητας σε τακτά διαστήματα για να το φροντίζουν μένει ανοιχτό για να μπορούν να το επισκέπτονται οι εκδρομείς καθώς βρίσκεται κοντά σε μονοπάτι για περιπατητές του δάσους και για κυνηγούς. Το συγκεκριμένο ξωκλήσσι χτίστηκε το 1874. Είναι ένα από τα συνολικά τέσσερα εκκλησάκια που βρίσκονται στο βουνό και εξυπηρετούσαν το παλιό χωριό της Φιλύρας. Τα άλλα τρία είναι μεταγενέστερα.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πατήρ Αναστάσιος είχε επισκεφθεί το εκκλησάκι στις αρχές Δεκεμβρίου. «Το χειμώνα δεν ερχόμαστε τόσο συχνά. Το καλοκαίρι συχνότερα», είπε ο ιερέας. Για την κλοπή ενημερώθηκε και ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. Τα βημόθυρα που κλάπηκαν ήταν από ξύλο μασίφ, ωστόσο η αξία τους δεν έχει προσδιοριστεί. Η εκτίμηση του πατέρα Αναστάσιου είναι πως πρόκειται για έργο με μεγάλη αξία, τόσο οικονομική όσο και πολιτιστική

Όπως σημειώνεται σε ανάρτηση της Κοινότητας Νεοχωρίου Σιντικής, «παρακαλείτε οποιοσδήποτε γνωρίζει κάποια πληροφορία ή ξέρει τι έχει συμβεί, να επικοινωνήσει άμεσα με τον εφημέριο της ενορίας του Νεοχωρίου Σιντικής, π. Αναστάσιο, στο τηλέφωνο 6944522324 ή με την Αστυνομία. Τα αντικείμενα αυτά έχουν μεγάλη οικονομική και πολιτιστική αξία! Για το απαράδεκτο συμβάν έχουν κινηθεί ήδη οι νομικές διαδικασίες».

 

Δείτε την ανάρτηση:

«Το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε ότι κλάπηκαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Αγίου Αθανασίου στο παλιό χωριό της Φιλύρας, στο όρος Μπέλλες, οι πόρτες της Ωραίας Πύλης (Βημόθυρα). Παρακαλείτε οποιοσδήποτε γνωρίζει κάποια πληροφορία ή ξέρει τι έχει συμβεί, να επικοινωνήσει άμεσα με τον εφημέριο της ενορίας του Νεοχωρίου Σιντικής, π. Αναστάσιο, στο τηλέφωνο 6944522324 ή με την Αστυνομία. Τα αντικείμενα αυτά έχουν μεγάλη οικονομική και πολιτιστική αξία!

Για το απαράδεκτο συμβάν έχουν κινηθεί ήδη οι νομικές διαδικασίες».

 

Πηγή: epiloges.tv