Κόσμος

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου προκήρυξε ο Σούνακ

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου, ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τον ίδιο.

 

Ο ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε από την Ντάουνιγκ Στριτ την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, για τις 4 Ιουλίου.

 

Ο Ρίσι Σούνακ, υπό σφοδρή βροχόπτωση, ξεκίνησε λέγοντας ότι «η χώρα έχει περάσει τις πιο δύσκολες στιγμές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά τις τελευταίες εκλογές».

«Κατά τη διάρκεια του Covid, η χώρα αντιμετώπισε μια καθοριστική στιγμή». Είπε ότι ποτέ δεν άφησε και ποτέ δεν θα αφήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις πιο σκοτεινές μέρες μόνοι τους καθώς και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει στους ανθρώπους την ισχυρότερη δυνατή προστασία.

«Ήρθα στο αξίωμα πάνω απ’ όλα για να αποκαταστήσω την οικονομική σταθερότητα. Η οικονομική σταθερότητα είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε μελλοντικής επιτυχίας. Είτε πρόκειται για αύξηση των μισθών και καλές θέσεις εργασίας, είτε για επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες μας, είτε για την άμυνα της χώρας.

Και χάρη στις συλλογικές μας θυσίες και τη σκληρή σας δουλειά, έχουμε επιτύχει δύο σημαντικά ορόσημα για την επίτευξη αυτής της σταθερότητας, δείχνοντας ότι όταν εργαζόμαστε από κοινού όλα είναι δυνατά».

Ο Σούνακ είπε ότι ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε τη διάλυση του κοινοβουλίου και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 4 Ιουλίου.

Απηύθυνε στους Βρετανούς το ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε». Και πρόσθεσε «Είναι η στιγμή να αποφασίσετε για το μέλλον της Βρετανίας, να αποφασίσετε αν θέλετε να “χτίσετε” πάνω σε όσα έχουμε οικοδομήσει ή να ρισκάρετε και να επιστρέψετε στο μηδέν».

 

Ο Sunak είπε ότι στις 5 Ιουλίου -την επομένη των εκλογών- πρωθυπουργός θα είναι είτε αυτός είτε ο Sir Keir Starmer και κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι κάνει τα πάντα για να αποκτήσει την εξουσία.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο Σούνακ δήλωσε ότι θα παλέψει για κάθε ψήφο. «Θα σας αποδείξω ότι μια συντηρητική κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική μας σταθερότητα».

Πάντως, ήταν δύσκολο κανείς να ακούσει καθαρά την ομιλία του Ρίσι Σούνακ, μια και ακουγόταν στη διαπασών ο προεκλογικός ύμνος των Εργατικών από το 1997, με τίτλο “Things Can Only Get Better”.

Ο Starmer, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Σούνακ ανάρτησε στο Twitter ένα προεκλογικό σποτ γράφοντας μόνο την λέξη «Αλλαγή».

 

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, που φέρνει νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

 

Πηγή: news247.gr