Πολιτική

Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Ο Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος

Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σοβαρό πρόβλημα μετά τις ευρωεκλογές, αν καταγράψει χαμηλό ποσοστό έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Ο Μητσοτάκης τρέχει σε έναν στίβο μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «Αν το ποσοστό που καταγράψει ο Μητσοτάκης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές, θα έχει πρόβλημα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι «κινδυνεύουμε να έχουμε έναν αγώνα φοιτητικών εκλογών όπου θα δηλώνουν νικητές και όλοι θα έχουν χάσει».

«Το να ξέρεις ότι μπαίνεις σε ένα τρένο και δεν θα ξέρεις αν θα επιβιώσεις. Να έχεις μισθούς αξιοπρέπειας, νοσοκομεία δημόσια, αξιοπρεπή, τα παιδιά σου θα πηγαίνουν στο σχολείο ασφαλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών είναι να επανισσοροπήσει το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει φθορές για θέματα που έγιναν έναν χρόνο πριν».

Περιγράφοντας την εικόνα της Ευρώπης σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Όντως έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί η νίκη της Λεπέν».

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα οφείλονται στη δική μας κυβέρνηση

Αναφερόμενος στην θετική πορεία της οικονομίας, υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα της δικής του διακυβέρνησης αναφέροντας: «Εμείς φτιάξαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Ρυθμίσαμε το χρέος. Αν δεν είχαμε όλα αυτά». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της οικονομίας, σημειώνοντας: «Έχουμε μία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Έχουμε και ένα σαράκι που μας τρώει. Το παραγωγικό μας μοντέλο δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην ελληνική κοινωνία».

«Το 2007 η Ελλάδα ήταν περίπου στο 77% της Ευρωζώνης στο κατά κεφαλήν εισόδημα και το 2023 έχει κατρακυλήσει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και το ερώτημα είναι αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. «Είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε γύρω μας δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, δεν έχω δει καμία παρέμβαση. Η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένη με την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές της πολιτικές αδυναμίες παρά για τις πολιτικές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Για τις τακτικές της Τουρκίας και για το αν υπάρχει περίοδος συνεννόησης, είπε: «Η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική: είτε κλιμακώνει την ένταση είτε τα μαζεύει. Διάγουμε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έχει έναν ισότιμο ρόλο με την Ελλάδα».

«Τα F-16 τα παίρνει και έχει στρατηγική η Τουρκία. Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με έναν γείτονα που γίνεται διαρκώς πιο ισχυρός;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Σόιμπλε είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Με αφορμή τα απομνημονεύματα Σόιμπλε που εκδόθηκαν πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε οτι «ο μακαρίτης είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διότι είχε ρίξει όλο το πολιτικό βάρος για να κρύψει δικά του λάθη και δικές του αδυναμίες».

Συμπλήρωσε πως «η Γερμανία είχε τεράστιες ευθύνες για την χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση χρέους 2008-2009. Η Ελλάδα ήταν ένα μικρό μέρος αυτού. Ήθελε λοιπόν, να ρίξει όλο το πολιτικό βάρος στην Ελλάδα, κάτι που ήταν αποδεκτό, ένας ιδιόμορφος λαϊκισμός».

«Είμαι πολιτικά ενεργός»

«Είμαι ενεργός πολιτικά, παραμένω βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας, ωστόσο πως «δεν διεκδικώ κάτι περισσότερο, τα έζησα όλα πολύ μικρός. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους, να δώσουμε όραμα. Φτιάχνουμε ένα ινστιτούτο με νέους και για την Ελλάδα και για το εξωτερικό».

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως παρά το «rebranding» που μελετάει για τον εαυτό του, ήταν κάθετος πως «rebranding στις αξίες που πρεσβεύει δεν θα κάνει. «Να παλεύω για τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη, για τη λιγότερη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την ανάπτυξη για ένα πιο δίκαιο μέλλον».

 

Πηγή: www.cnn.gr