Αυτοδιοίκηση

Δήμος Ηράκλειας: “Μια φωλιά από Χρυσάφι”

Μετά από πρόσκληση της Αντιδημάρχου πολιτισμού Νατάσας Χαλκίδου είχα την χαρά να συμμετέχω και να καταθέσω την πρόταση μου για τα πολιτιστικά δρώμενα,στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων.

Η πρόταση μου είναι αποτέλεσμα δουλειάς και έρευνας που έχει ξεκινήσει από το 2010 που ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρέτησα τον δήμο Ηράκλειας .

Εισήγηση – πρόταση

“Η Ηράκλεια είχε τη μοναδική τύχη, και την ατυχία ταυτόχρονα ,να έχει ένα πλούσιο, μοναδικό,ξεχωριστό λαογραφικό πλούτο! Είχε αυτή την τύχη και ταυτόχρονα υπήρξε και η ατυχία, αν θέλετε ή ολιγωρία να μην αναδειχτεί όσο του άξιζε!

Γιατί πραγματικά μιλάμε για κάτι ιδιαίτερο που δεν το συναντάς σε άλλες περιοχές της χώρας!Εδώ δεν είναι μόνο ιδιαίτερη μουσικη, ή οι χοροί, είναι ευρύτερα και η λαογραφία στο σύνολο που επιβεβαιώνει τη μοναδικότητα του πλούτου αυτού!

Έχει ασχοληθεί με την ιδιαιτερότητα του λαογραφικού μας πλούτου Πανεπιστήμιο στην αμερική (στην Ουάσιγκτον και τον Καναδά)και ξένοι χορογράφοι!

Θα αναφέρω χαρακτηριστικά μόνο την ερευνήτρια Υβόννη Χαντ που περιγράφει την μουσικοχορευτική μας παράδοση ως “Μία φωλιά από Χρυσάφι”! Μάλιστα τώρα προχωρά και στην έκδοση νέου βιβλίου.

Δεν είναι η μόνη!

Να σκεφτεί κανείς ότι πρέπει αυτή την Ταυτότητα να την αναδείξουμε και ταυτόχρονα να της δώσουμε ένα Περίγραμμα ειδικό, πραγματοποιώντας κάποιες στοχευμένες δράσεις!

Αφενός ένα συνέδριο όπου παράλληλα θα δημιουργηθεί και μία βάση δεδομένων που αφορά:

Τις στολές μας, την καταγραφή των ιδιαίτερων λαογραφικών συνηθειών και εθίμων (πλησιάζουν οι απόκριες θυμίζω τα κετσέκια σαν πιο χαρακτηριστικό, άγνωστο πέραν της περιοχής μας ..

Δεν είναι το μόνο.

Η καταγραφή, η προβολή και εν τέλει η ανάδειξη

μπορεί να γίνει ψηφιακά,

μπορεί να γίνει με τη διοργάνωση ενός μελετημένου συνεδρίου, μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με μία άλλη προοπτική που μπορούν να έχουν και τα πανηγύρια μας!

Να θέσουμε ένα περίγραμμα και μια υπογραφή “Αυλής πολιτιστικής ταυτότητας”!

Πέρασε το πανηγύρι της Σκοτούσσας στην “Άυλη πολιτιστική κληρονομιά” πρόσφατα και είναι μόνο μια συγκεκριμένη πτυχή της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας .

Αντιλαμβάνεστε, πόσο σε συνδυασμό όλα τα παραπάνω σε μία βάση συγκεκριμένη με επιστήμονες ειδικούς μπορεί να επανατοποθετηθεί το μοναδικό πολυδιάστατο πολυπολιτισμικό προϊόν του τόπου μας.

Στοχευμένα, συντονισμένα με επιστημονική τεκμηρίωση.

Το ΤΕΦΑΑ

για παράδειγμα έχει ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με το χορό και έχουν καταγράψει τις ιδιαιτερότητες του.Μπορούν όλα αυτά σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους

(όμως με μία διάθεση καταγραφής της ιδιαιτερότητας και τις ταυτότητας που υπάρχει σε κάθε χωριό με μία κοινή συνισταμένη-) στοχευμένα να αξιοποιηθούν σαν ένα σύνολο!

Ωραίες είναι μεμονωμένες ενέργειες, δείχνουν ακριβώς το ενδιαφέρον του κόσμου -χαρακτηριστικά εδώ συνδημότες δική μας από την Ηράκλεια πήγαν πρόσφατα στην Αμερική .Θυμίζω παλαιότερα τον περίφημο οργανοπαίχτη Χίτζιο που πραγματικά στο εξωτερικό ήταν προσκεκλημένος πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό. Η χάρη του έφτασε μέχρι το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.

Όμως και ενώ όλα αυτά υπάρχουν σαν ένα αίσθημα, υπάρχουν σαν έκφραση, η οποία γίνεται μεμονωμένα, σε κάποιες συνάξεις και συγκεντρώσεις, αυτός ο Πλούτος στο σύνολο του, το “όλον του”, δεν έχει μία στοχευμένη διάσταση,

σε ένα διαδραστικό περίγραμμα, όπως το έχουν αποτυπώσει και πανεπιστημιακοί και άνθρωποι που ασχολούνται με την έρευνα κ καταγραφή δρώμενων αλλά και λαογραφικού υλικού που όμως έτσι παραμένει μέχρι σήμερα διάσπαρτο και αναξιοποίητο.

Αυτή η προοπτική,που -επιτρέψτε μου να πω- πως εάν δουλευτεί σωστά θα προσδώσει και δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης! ( θυμίζω για παράδειγμα την Κυριακή της Αποκριάς στη δεκαετία του ’80 πόσος κόσμος συνέρρεε και από άλλους νομούς όλο το τριήμερο στην Ηράκλεια).

Χρειάζεται βούληση και συγκρότηση ομάδας ανθρώπων παθιασμένων με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Γίνονται πράγματα . Πρέπει να γίνουν δράσεις. Όχι ευκαιριακά και μεμονωμένα!

Επίσης τεράστια αξία θα είχε η προσπάθεια ύπαρξης πολιτιστικών γεγονότων που θα αναδείκνυε την απίστευτη ομορφιά και το ισχυρό brand name της Λίμνης Κερκίνης ,όπως ένα φεστιβάλ μουσικό με παράλληλες δράσεις για το περιβάλλον και τα τοπικά προϊόντα.

Επίσης σημαντικό κομμάτι που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης ,ανάδειξης και πολιτιστικών δράσεων είναι η αξιοποίηση – ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής αξία των κατοικιών της Ηράκλειας,γνωστών ως Βενιζελικών. Δημιουργία Μουσείου και συνεργασία με το ίδρυμα Βενιζέλου στα Χανιά.

Προσωπικά προσφέρομαι να δουλέψω σε μια συλλογική βάση για την επίτευξη του, καθώς διαβλέπω τη διάθεση και το μεράκι που υπάρχει από την αντιδήμαρχο πολιτισμού να κάνει πολλά..”

Πασχάλης θ. Τόσιος

 

About the author

10 το καλό

Add Comment

Click here to post a comment