Πολιτική

Μητσοτάκης: Κανένα περιθώριο για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ μετά τις κάλπες

Κόβει τις γέφυρες για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ  μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει των εκλογών της άλλης Κυριακής, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επέμεινε όμως να τον διαχωρίζει από τους ψηφοφόρους του κόμματός του.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας καθορίσει εν πολλοίς και τις μετεκλογικές εξελίξεις», τόνισε και εξέφρασε τη σιγουριά ότι «η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών».

Ο κ. Ανδρουλάκης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ συνέπραττε με τη ΝΔ. Αυτό συνιστά μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του λαού. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω να συζητήσω. Πιστεύω ότι έχει αλλάξει αρκετά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Την έχει φέρει πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από θέματα έχουμε βασικότατες διαφωνίες, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, το αντίθετο θα έλεγα. Με μια τέτοια κυβέρνηση θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο, σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται να πατήσει γκάζι. Δεν νομίζω ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ ηγεσίας και πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Με πολλούς από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού απέναντι στη βία της πάνω και της κάτω πλατείας. Πολλοί θεωρώ ότι δεν έχουν πραγματικά κακή άποψη για όσα έγιναν τα 4 χρόνια και για εμένα προσωπικά. Εμείς μπορεί να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ μισοάδειο, ο κ. Ανδρουλάκης τελείως άδειο, ο κ. Τσίπρας άδειο και θρυμματισμένο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά αυτή τη στιγμή μεταξύ του ΠΑΣΟΚ όπως το γνώρισα στο παρελθόν και του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Οι διαχωριστικές γραμμές τραβήχτηκαν από τον κ. Ανδρουλάκη από την πρώτη στιγμή. Δεν ήθελα στο debate να διορθώσω κανέναν συνομιλητή μου. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ότι δεν ζήτησα να συναντηθούμε. Είναι ψέμα. Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε. Απέφυγε να με συναντήσει πριν σκάσουν δύσκολα θέματα, όπως οι υποκλοπές. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο αυτή τη στιγμή μετά την κάλπη της 21η Μαΐου να υπάρξει κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν μαθηματικά είναι εφικτό».

Ερωτηθείς αν αυτό ισχύει και για τις δεύτερες κάλπες απάντησε: «Με πάτε πολύ μακριά, το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στην πρώτη κάλπη. Βεβαίως εξακολουθεί να υφίσταται ως μαθηματικό ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ηττημένων. Ο μόνος τρόπος για να μην γίνει πράξη είναι μια ισχυρή ΝΔ».

Παρακολουθήσεις και κοστολόγηση προγραμμάτων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, είπε:

Για τις παρακολουθήσεις: «Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλάβαμε πλήρως την πολιτική ευθύνη. Τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο ακέραιο και με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η ΕΥΠ θωρακίστηκε θεσμικά. Η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι η μόνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Πρέπει να προχωρήσει και να διαλευκάνει την υπόθεση, είμαι σίγουρος ότι το κάνει. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να μας κουνά το δάχτυλο για το κράτος δικαίου αυτός έχει δίπλα του τον κ. Παππά, τον αμετάκλητα καταδικασμένο από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας με ψήφους 13-0 για παράβαση καθήκοντος».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων: «Όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε μια ανεξάρτητη αρχή την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων. Ζήτησα και ζητώ, έστω και ενόψει των δεύτερων εκλογών που πιθανόν να γίνουν, να υπάρξει μια τέτοια κοστολόγηση. Υπάρχουν φορείς που μπορούν να κοστολογήσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει, γνωρίζει πως όλοι θα αντιληφθούν πως είναι τόσο πλουσιοπάροχο το πρόγραμμά του που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Ξανακάνω την πρόταση να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια κοστολόγηση, περιμένω ακόμα απάντηση αντί σιωπή. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Χρέος μου είναι να αναπτύσσεται η οικονομία, χωρίς να διαταράξω τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα. Ας το στείλει έστω σε ξένους οίκους για να το κοστολογήσουν».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Έχω εκφράσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της κυβέρνησης στην τελευταία συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο κ. Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως από τις θέσεις μας αυτές. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο θεωρώ ότι έχουμε ακόμα πιο ισχυρά νομικά επιχειρήματα, προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συζήτηση και την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για το μέλλον και νομίζω ότι όλες οι άλλες ερμηνείες που επιχειρήθηκαν να δοθούν ήταν εκ του πονηρού».

Για την ακρίβεια: «Είναι το πρώτο πρόβλημα των πολιτών, υπάρχει ακρίβεια και πολλοί συμπολίτες μας ζορίζονται. Είναι εισαγόμενη, αποτέλεσμα του πολέμου και της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια. Ήδη ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Απέναντί του έχουμε βραχυπρόθεσμα και πολύ πιο μόνιμα μέτρα. Το Market pass είναι μια προσωρινή στήριξη και δεν λύνει το πρόβλημα. Συζητάμε ενδεχόμενη επέκτασή του, είναι μια βοήθεια για τα νοικοκυριά, όμως η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό επιμένω στην αύξηση των μισθών και την περαιτέρω ελάφρυνση της φορολογίας».

Για τις εκλογές στην Τουρκία: «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα ούτε θα εκφράσω κάποια προτίμηση. Πιστεύω ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Στο βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας, εκ των πραγμάτων θα υπάρχουν δυσκολίες. Εκφράζω την ελπίδα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της με τη Δύση και τελικά να συζητήσουμε για τη μία βασική κεντρική διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς θα επιδιώξω να συγχαρώ όποιον εκλεγεί. Οι δικές μας κεντρικές επιλογές δεν αλλάζουν. Οφείλω όμως να είμαι πάντα προετοιμασμένος όχι μόνο για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο σενάριο… Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, όμως οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Όταν έχουμε τέτοια γεωπολιτική αστάθεια, το ποιος θα ηγηθεί της χώρας αποκτά μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Οι πολίτες ψηφίζουν και για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί σήμερα την γεωπολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας».

Για την Αλβανία: «Αυτό που έγινε με τον κ. Μπελέρη είναι απαράδεκτο. Είναι αδιανόητο δύο μέρες πριν από τις εκλογές να προφυλακίζεται σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Στο ζήτημα αυτό δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από το κράτος δικαίου. Θα γνωρίζει καλά η Αλβανία ότι αν τυχόν μια τέτοια πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και το δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη».

 

Για το επιτελικό κράτος: «Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση. Ένα σύστημα που στηρίζεται σε μια ακομμάτιστη γραμματεία της κυβέρνησης και αποτελεί παρακαταθήκη για όποιον καθίσει στο πρωθυπουργικό γραφείο την επόμενη μέρα. Θα υπάρξουν βελτιώσεις και κυβερνητική αναδιάταξη. Έχουμε δει τι θα κάνουμε, όπως, λόγου χάρη, ότι θα δημιουργήσουμε ένα Υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και θα γίνει καλύτερο».

Για την επόμενη τετραετία: «Ζητώ ισχυρή εντολή. Στην πρώτη κάλπη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως την επιθυμούμε. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα τελικά των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ισχυρή ΝΔ δεν είναι εντολή σε ασύδοτη ΝΔ να κάνει ό,τι θέλει. Έχω αποδείξει ότι μπορώ να συνθέτω, ότι κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να συμπεριλάβει και στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και ότι στη ΝΔ μπορούν να συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας που να μην ανήκουν στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων μας. Θα τρέχουμε πιο γρήγορα τη δεύτερη τετραετία. Αν κάτι μάθαμε, είναι ό,τι πρέπει να συγκρουόμαστε ακόμα πιο επίμονα με τις εστίες που θέλουν να κρατήσουν το κράτος πίσω, δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα, έχουμε κάνει και μπορούμε πολύ περισσότερες».

Για το ιδιωτικό χρέος: «Έγιναν πολύ σημαντικά βήματα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Έχουμε παραπάνω από 50 δις ρυθμίσεις που έγιναν μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και funds. Πρέπει να γίνονται ρυθμίσεις, να πληρώνουν οι πολίτες που μπορούν και να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Για την επενδυτική βαθμίδα: «Δεν είναι ένας ουδέτερος όρος ή μια συνθήκη που αφορά μόνο τους οικονομολόγους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα τη φέρει πριν από το τέλος του 2023. Είμαι απολύτως πεπεισμένος γι’ αυτό. Οι οίκοι περιμένουν να δουν ότι θα υπάρχει μια σταθερή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβεί αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό το πρόγραμμα που έχει. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, όμως κανείς δεν πρόκειται στην Ελλάδα να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, αν ξαναγυρίσουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Για την επόμενη κυβέρνηση: «Αυτή την τετραετία δεν έκανα ριζικούς ανασχηματισμούς. Υπήρχε μια αξία να παραμένουν οι υπουργοί στη θέση τους για μια ολόκληρη θητεία, έδειξαν έτσι καλύτερο έργο. Θα υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και τολμηρές αλλαγές σε μια νέα κυβέρνηση».

 

Πηγή: kerdos.gr