Πολιτική

Τι ειπώθηκε στο debate των πολιτικών αρχηγών

Μετά από οκτώ χρόνια, οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους τηλεοπτικά και ανέπτυξαν τις θέσεις και τα προγράμματά τους, πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην τηλεμαχία που συντόνισε ο Γιώργος Κουβαράς, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαδάκη, Παναγιώτη Στάθη, Ράνιας Τζίμα, Μάρας Ζαχαρέα, Αντώνη Σρόιτερ και Σίας Κοσιώνη, τοποθετήθηκαν επί έξι θεματικών ενοτήτων.

Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν επιγραμματικά τις θέσεις και τα προγράμματά τους για:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια
6) Νέα Γενιά

Πρώτη ενότητα – Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Σε ερώτηση της Σία Κοσιώνη προς τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον πληθωρισμό ο οποίος υποχωρεί μεν, με τις τιμές των τροφίμων να συνεχίζουν να ανεβαίνουν και αν θα έκανε κάτι διαφορετικό ή τι προτίθεται να κάνει ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, τονίζοντας πως γνωρίζει ότι πολλά νοικοκυριά πιέζονται. Επίσης, αναφέρθηκε σε τρεις τρόπους παρέμβασης: μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές (όπως για παράδειγμα το  καλάθι του νοικοκυριού), έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών (όπως το market pass) και αυξήσεις στους μισθούς καθώς και μειώσεις των φόρων. “Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες.” Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.

Στην πρώτη ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν έχει δώσει αναλυτικό κοστολόγηση για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Από την αρχή δώσαμε κοστολόγηση του προγράμματός μας. Αλλά πέρα από το κόστος των δαπανών, υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά θα κοστίσει σε κάποιους που έχουν υπερκέρδη. Θα κοστίσει, ναι, αλλά σε όσους βγάζουν εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες στον ελληνικό λαό. Είναι ντροπή αυτή που έδωσαν πάνω από 10 δισ. σε επιδοτήσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ.

Σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για το αν θα υποχωρήσει στο βέτο που έχει βάλει για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι ο αγώνας του είναι να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού, όχι να συνεχιστεί η παρακμή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στην άδικη φορολόγηση, είπε, τονίζοντας πως λέει ναι στη σταθερότητα και όχι στη στασιμότητα. Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή.  Επίσης, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ.

Στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για το αν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει ένα ρεαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε ότι μόνο το Κομμουνιστικό κόμμα έχει ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, ρεαλιστικό αν το δούμε από τη σκοπιά του ελληνικού λαού. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, που τα άλλα κόμματα δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, τα αγνόησαν ενώ είναι φιλολαϊκά προγράμματα. Τα φορολογικά έσοδα προέρχονται κατά 95% από τον ελληνικό λαό και το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο. Για τις κατηγορίες για δογματισμό και ανεφάρμοστα μέτρα, τόνισε ότι είναι ανεφάρμοστα από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ερωτηθείς από την Ράνια Τζίμα αν συμφωνεί με τα παράλληλα νομίσματα ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύση είπε ότι κάθε σοβαρή χωρά πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό. 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δουμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Γιάνη Βαρουφάκη για το ευρώ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τόνισε ότι ένα νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τον λαό και όχι το αντίθετο. “Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ”, απάντησε. Πρόσθεσε ότι η χώρα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες. Όσον αφορά το παράλληλο νόμισμα, τόνισε ότι ποτέ δεν έκανε τέτοια πρόταση. “Ποτέ δεν κατέθεσα ιδέα για παράλληλο νόμισμα, ήταν ιδέα του Σόιμπλε, είπε. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό, παράλληλων πληρωμών, στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ” τόνισε.

Δεύτερη ενότητα – Εξωτερική πολιτική και άμυνα

Η Σία Κοσιώνη απευθυνόμενη προς τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε πως  η κυβέρνηση έτρεξε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Το ερώτημα που έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αν χρειαζόταν ή δεν χρειαζόταν το πρόγραμμα και να προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα αλλά θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην εθνική αμυντική βιομηχανία. Σε ερώτηση σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων ο κ. Τσίπρας είπε: είναι κάτι που είναι αυτονόητο και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση υπήρχε ο φράχτης. Δεν θα κοροϊδεύουμε όμως του πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, αλλά με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Ερωτηθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με την “απόσταση” που κρατά από τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι ουδέποτε έχει δεχθεί πρόσκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο εξωτερικό έχει συναντηθεί με 5-6 πολιτικούς αρχηγούς. Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου προκαλούν, και η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει ενιαία στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να συμβάλλουν στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά. Αυτό πρέπει να γίνεται από ευρωστρατό και με ευρωπαϊκά χρήματα. Ερωτηθείς εάν θα κρατήσει επιφυλακτική στάση απέναντι σε ξένους πολιτικούς, όπως έναντι του κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι άποψή του είναι πως η χώρα χρειάζεται ενεργή εξωτερική πολιτική.

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα σε ενδεχόμενο να αντιδράσει η Τουρκία σε κάποια ενέργεια της Ελλάδας και να έρθουν προς βοήθεια για παράδειγμα οι Γάλλοι, γιατί δεν στήριξε αυτή τη συμφωνία. Οπως είπε ο κ. Κουτσούμπας οι εξοπλισμοί που έγιναν, για παράδειγμα με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ κτλ υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες και μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες.

Στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη αν είναι κατά των ΗΠΑ, της Δύσης και του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι δεν ζούμε στο 1980, όταν υπήρχαν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Τόνισε ότι με τη Δύση μόνο έχουμε χάσει ως χώρα, και τόνισε ότι για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον είμαστε. Ερωτηθείς ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που λάβει εάν σε μια νέα κυβέρνηση αναλάμβανε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απάντησε ότι αυτή θα ήταν η επαναφορά των όπλων που απέσυρε η ΝΔ από τα νησιά μας, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι έχουν γίνει 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε, τόνισε.

Η Ράνια Τζίμα απευθυνόμενη προς τον Γιάνη Βαρουφάκη έθεσε το εξής ερώτημα: Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί ομάδα Τούρκων κομάντος καταλαμβάνει ελληνική βραχονησίδα, αν είστε πρωθυπουργός, τι κάνετε; Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Πρότεινε, εξ άλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε. Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. “Η αποτροπή είναι το παν”, με άλλα λόγια. Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.

Ερωτηθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι κλήθηκε να διαχειριστεί μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Σημείωσε ότι με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης”. Ερωτηθείς για τον νικητή των τουρκικών εκλογών τόνισε ότι θα γίνει σεβαστή η κρίση του τουρκικού λαού και τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. “Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί”, τόνισε.

Τρίτη ενότητα – Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών. Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύω στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα όπως και εκατομμύρια πολίτες. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα θεσμών. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός που να μας οδηγήσουν σε μία θεσμική κανονικότητα. Είμαστε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία.

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ γιατί δεν ρισκάρει να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε με μια διευκρίνιση, γιατί διαστρεβλώνεται μια θέση του κόμματος, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ δεν λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι ίδιοι, λέει ότι έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές. “Και σε αυτήν την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή και στήριξη σε αυτά τα προγράμματα”. Τόνισε ότι το κόμμα έχει ένα πρόγραμμα και αν έχει τη στήριξη του λαού, θα το υλοποιήσει. Για τα υπόλοιπα κόμματα, που κυβερνούν σήμερα, τόνισε ότι λένε στον λαό να κρατά μικρό καλάθι, καθώς δίνουν ένα pass και το κόβουν από αλλού. Όσον αφορά τα οικονομικά του ΚΚΕ, απάντησε ότι το κόμμα δέχεται ελέγχους και από τις εφορίες και από τη Βουλή, ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα, προσθέτοντας ότι “αυτό που έχουμε αρνηθεί να κάνουμε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος με αυτούς που μας ενισχύουν”.

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Κυριάκο Βελόπουλο γιατί δεν ψήφισε τη διάταξη που εμπόδισε την κάθοδο του κόμματος Κασσιδιάρη στη Βουλή. Οπως είπε ο κ. Βελόπουλος: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Έχει δικαίωμα να ψηφίζει (σ.σ. ο Κασσιδιάρης);  Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει ποιον θα βάζει εντός ή θα αφήνει εκτός Βουλής. Είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους. Ερωτηθείς για το εάν οι καταγγελίες που έγιναν για αποστασίες θα επηρεάσουν εκλογικά την Ελληνική Λύση που εμφανίζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις, είπε: Όταν βγαίνει βουλευτής της ΝΔ και λέει ότι θα πάρουμε βουλευτές από άλλα κόμματα τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Ήθελα να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με ένα κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις που πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητάει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ.Μια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία δεν ανοίγουμε την βεντάλια των θεμάτων.

Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη εάν το ΜέΡΑ25 έχει σχέδιο για τη βελτίωση του κράτους, των θεσμών και της διαφάνειας, όπως το Δήμητρα για την οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι το κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, δίνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι τις εφορίες δεν τις ελέγχει η κυβέρνηση. Όσον αφορά τους θεσμούς, τόνισε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, προσθέτοντας ότι βασική πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η σύσταση διαβουλευτικών συμβουλίων, όπου θα λογοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Σε άλλη ερώτηση αν πρέπει να είναι αυστηρότερες οι συνέπειες για όσους ζημίωσαν τη χώρα κι αν έχει ο ίδιο λάβει αποφάσεις που ζημίωσαν την Ελλάδα, σημείωσε ότι το ΜέΡΑ25 έχει προτείνει τη δημιουργία ενός σοβαρού σώματος δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, διευκρινίζοντας ότι η δικαιοσύνη δεν έχει τα μέσα για να το κάνει αυτό. Όσον αφορά τα δικά του λάθη, αρκέστηκε να ρωτήσει τον πρωθυπουργό γιατί δείλιασε να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής για το 2015, όπως είχε πει.

“Για την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του. Για το σκάνδαλο των υποκλοπών σκεφτήκατε να παραιτηθείτε;” ρώτησε η Ράνια Τζίμα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε: Όχι, δεν το σκέφτηκα, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Οι άμεσοι προϊστάμενοι έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα δυο δεσμεύσεις καθώς και να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν έπρεπε να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Τέταρτη ενότητα – Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Ερωτηθείς από τη Μάρα Ζαχαρέα για το σύστημα της απλής αναλογικής και αν ο πολίτης πρέπει να ξέρει ποιος θα τον κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα, σε μια συγκυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας και να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια απάντηση για την επόμενη μέρα. Τόνισε ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι βλέπει συγκλίσεις στα προγράμματα των κομμάτων, αλλά αυτές είπε “θα τις δούμε περισσότερο μετά τις εκλογές”. Όσον αφορά τη μέχρι τώρα στάση των κομμάτων περί συνεργασιών, τόνισε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό πριν από μια εκλογική διαδικασία να υπάρχει ένταση μεταξύ κομμάτων, παρότι τα προγράμματά τους έχουν συγκλίσεις. Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι το κρίσιμο είναι πως ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα δώσει εικόνα ποιος θέλει να τον κυβερνήσει, τονίζοντας ότι αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Η Σία Κοσιώνη απευθυνόμενη στον Δημήτρη Κουτσούμπα τον ρώτησε: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση της ελάχιστης βάσης στα Πανεπιστήμια. Θα έχει τη στήριξή σας; Οπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, η ελάχιστη βάση εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων και μέσα σε αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Προσέθεσε πάντως ότι δεν προκειται το ΚΚΕ να δώσει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ για την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων για τον κορονοϊού και γιατί είναι αντίθετος με τους γάμους ομοφυλοφίλων και τις αμβλώσεις, ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε ότι είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, έτσι έχει μεγαλώσει και αυτές είναι οι απόψεις του. Ειδικότερα για τις αμβλώσεις, τόνισε ότι μπορεί να είναι αντίθετος, αλλά έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνίδα μάνα. Ωστόσο, λόγω δημογραφικού τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι μητέρες. Απαντώντας ξανά για τις απόψεις του, ανέφερε στον δημοσιογράφο ότι “έχουμε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην”.

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη αν είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης: δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ είναι αποκρουστική γιατί όλη αυτή η ιστορία δεν γίνεται για να έρθει το Harvard στην Ελλάδα. Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενο την υποχρηματοδότηση των δημοσίων. Η ουσία είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη για τα προβλήματα του τομέα Υγείας, για τις ελλείψεις σε γιατρούς και τις αναμονές και τι θα κάνει για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η Υγεία είναι μια από τις τρεις προσωπικές του προτεραιότητες αν εκλεγεί και την επόμενη τετραετία. Οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις και τα ράντσα δεν είναι αποδεκτά, έχουμε σχέδιο για την Υγεία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αναμορφώσεις των τμημάτων επειγόντων σε 80 νοσοκομεία, ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, έμφαση στον προσωπικό γιατρό για να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε εκ των υστέρων, κ.ά. Σε έτερη ερώτηση τι έχει να πει στο 26,3% των Ελλήνων που ζει κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας και αν είναι λύση τα επιδόματα τα οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, απάντησε αρχικά ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί επί διακυβέρνησής του. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και πάλι δεν αποδεκτό και πρέπει να μειωθεί, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των μισθών και της βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης.

Η Ράνια Τζίμα σε ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: Μπήκατε με φόρα το 2015 για να καταργήσετε τα μνημόνια, αλλά τελικά την πλήρωσαν οι συνταξιούχοι. Τώρα τους υπόσχεστε επαναφορά της 13ης σύνταξης. Γιατί να σας πιστέψουν; Οπως είπε ο κ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές και έφερε μια συμφωνία την οποία έφερε στην κρίση του ελληνικού λαού. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και ο κ. Μητοστάκης, εκεί που εμείς φέραμε τη 13η σύνταξη την κατάργησε. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα, που δεν ήταν δικό μας, υπήρξε η μέγιστη δυνατή συναίνεση και κατανόηση για να βγάλουμε τη χώρα μας από τα μνημόνια. Κι επαναλαμβάνω αυτή την τετραετία έχουν 7 δισ. ευρώ λιγότερα στους συνταξιούχους.

Στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις θέσεις του για την Υγεία και για παλαιοκομματικές νοοτροπίες που τυχόν υπάρχουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι όποιος είτε κοντά του είτε του κόμματος κινείται κατά του δημοσίου συμφέροντος δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τόνισε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να ορίζονται μόνο με διαγωνισμό και όχι με κομματικά κριτήρια. Σε ερώτηση για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, απάντησε ότι λευκή επιταγή για αναθεώρηση του άρθρου χωρίς πλαίσιο για τη δημόσια εκπαίδευση δεν θα δοθεί. “Εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κρατικά πανεπιστήμία. Είναι προτεραιότητά μας, όμως, τα ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέμπτη ενότητα – Ενέργεια και περιβάλλον

“Η Ελλάδα είδε το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύεται ως αποτέλεσμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πιστεύεται ότι η χώρα μας έπρεπε να απέχει;” ήταν η ερώτηση της Σίας Κοσιώνη προς τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ρωτήστε τον ελληνικό λαό αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο και την βενζίνη ενώ θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα των εξορύξεων. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που φέρνουν ρωσικό πετρέλαιο στο Λακωνικό Κόλπο και κάνουν μεταγγίσεις. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός; Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα εξορύξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις και τους μισθούς, όπως κάνουν στη Νορβηγία, για να μπορούν οι Έλληνες να παίρνουν αξιόλογες και αξιόπιστες συντάξεις. Ερωτηθείς γιατί δεν έχει στηρίξει ούτε ενα νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, είπε ότι οι πράσινες πηγές ενέργειας δεν αποθηκεύονται, δεν υπάρχει μέθοδος.

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ ότι το ΜέΡΑ25 λέει “όχι” στο πετρέλαιο, στον λιγνίτη, και “ναι” στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες και υδρογόνο, που όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και άρα ποια είναι η πρότασή του για τα επόμενα άμεσα 27 χρόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι οι εξορύξεις δεν είναι λύση, γιατί δεν θα λειτουργήσουν άμεσα. Όπως είπε το μόνο που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι μικρές ανεμογεννήτριες, αλουμινίου που θα δώσουν την αναγκαία ενέργεια για να παράξουμε πράσινο υδρογόνο. Τόνισε ότι θεωρεί τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης που τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης δεν έχουν επενδυθεί όλα στην πράσινη ενέργεια. Απαντώντας στον δημοσιογράφο ότι από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι αυτός με το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα, απάντησε ότι έχει η οικογένειά του δύο μηχανές και δύο αυτοκίνητα, αλλά τα δύο τελευταία τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ σπάνια. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, όπως όταν λέμε εμείς όχι στις εξορύξεις που παρουσιάζονται ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.

Ο Παναγιώτης Στάθης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χρήματα που έχει διαθέσει η κυβέρνηση προς τους πολίτες στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας πως όταν δίνει τόσα χρήματα μια κυβέρνηση είναι ελάφρυνση και στήριξη των πολιτών ενώ όταν τα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιστροφή στα μνημόνια. Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Όταν χρειάστηκε να κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση, την κάναμε, σώσαμε θέσεις εργασίας. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Εφεξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο τα δυο  από τα εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ μείωση ΦΠΑ και μείωση ΕΦΚ τα οποία κοστίζουν 4 δισ. ετησίως. Σε επόμενη ερώτηση αν θεωρεί από τα σημαντικότερα λάθη ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τον σιδηρόδρομο ο Κ. Μητσοτάκης είπε: Έγιναν βήματα, αλλά προφανώς είχαμε και αστοχίες.

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη για τις μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και τις επιβαρύνσεις και πώς θα καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα σταματήσει τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς λίγους και ισχυρούς, ώστε να πάρει ανάσα ο καταναλωτής. Ερωτηθείς για την επαναφορά της ΔΕΗ στον έλεγχο του δημοσίου και αν αυτό θα οδηγήσει σε μικρότερους λογαριασμούς, τόνισε ότι σε δύσκολους καιρούς η ΔΕΗ δεν αύξησε τους λογαριασμούς ούτε μισό ευρώ, αλλά ο κ. Μητσοτάκης την ιδιωτικοποίησε πριν την έλευση της ενεργειακής κρίσης και τώρα έχει υπερκέρδη, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες ορισμένων. “Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους”, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή της ΔΕΗ στο κράτος.

Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη όσον αφορά την πολιτική του για τη ΔΕΗ. Όπως είπε ο Ν. Ανδρουλάκης αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο δημόσιο. Ολοι οι άλλοι δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία, οπότε το δημόσιο καθορίζει τον πρόεδρο, αλλά και την πολιτική της ΔΕΗ. Αν θέλει το κράτος να έχει μία πιο φιλική προς την κοινωνία πολιτική μπορεί να το κάνει.Για μένα πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση, ως κίνηση της οικονομίας μας, με την αποθήκευση στο δίκτυο.  Καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα και τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες.

Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα τι θα κάνει το ΚΚΕ για να μπει φρένο στην ανοικοδόμηση κυρίως στα νησιά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι για να μπει φρένο, το πρόβλημα με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, για την ανοικοδόμηση είναι ότι απαιτείται άλλη διακυβέρνηση, μια πραγματική λαϊκή εξουσία. Η πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας οδήγησε στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Απαντώντας πόσο θεωρεί ότι θα κρατήσει αυτή η κρίση και αν τα μέτρα που έχουν παρθεί επαρκούν, απάντησε ότι αν δεν αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ενέργειας της χώρας δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα λοιπόν είναι τι ρότα τραβάς, πώς πας στην ανάπτυξη.

Εκτη ενότητα – Νέα γενιά

Ερωτηθείς από τη Σία Κοσιώνη όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήμια ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: Εδωσα τον καλύτερο μου εαυτό από τότε που επέστρεψα  στην Ελλάδα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνθήκες ασφάλειας. Η ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία όμως. Αυτό είναι ένα όνειδος. Είναι ένα ψέμα. Ασφάλεια σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών. Είμαι αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Το κλίμα εμφύλιου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια υποδαυλίζει τη διακίνηση των ιδεών.

Όταν του ζητήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ να κάνει τη δική του αυτοαξιολόγηση, όπως ζήτησε αυτός από τους εκπαιδευτικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και έχει ζητήσει συγγνώμη, αλλά πρόσθεσε ένα λάθος είναι σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Πρόσθεσε ότι ο βαθμός στην κυβέρνηση θα μπει όμως τελικά από τον ελληνικό λαό. Δήλωσε σίγουρος ότι θα αξιολογηθούν αυστηρά, αλλά ζήτησε το ίδιο να κάνουν και οι νέοι, δηλαδή να αξιολογήσουν αυστηρά όλα τα κόμματα. Πρόσθεσε ότι οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Ερωτηθείς τι θα απαντούσε ο ίδιος αν ήταν 18 ετών, σε ένα πολιτικό που του δίνει 150 ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι αυτό που θα κρίνει την ψήφο των νέων, αλλά τα προγράμματα των κομμάτων. Κάλεσε δε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, επισημαίνοντας ότι δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες.

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τη δέσμευσή του για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ο κ. Τσίπρας απαντώντας είπε: Τόσα χρόνια είχαμε εξετάσεις χωρίς ελάχιστη βάση. Τόσοι υπουργοί περάσαν και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το αν θα γράψεις 8 ή αν θα γράψεις 12 εξαρτάται από το πόσο δύσκολα είναι τα θέματα. Και η ελάχιστη βάση εισαγωγής μπήκε για να μειωθεί τεχνηέντως ο αριθμός των εισαχθέντων αλλά και για να αυγατίσει ο αριθμός που πάει στα ιδιωτικά κολεγια. Το λέμε τόσα χρόνια ότι πρέπει να καταργηθεί. Κι αν καταργηθεί, τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 παιδιά στα πανεπιστήμια. Σε ερώτηση ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που θεωρεί σημείο αναφοράς τον Α. Παπανδρέου, τον Χ. Φλωράκη ή τον Λ. Κύρκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα “συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα” και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η “Δεξιά του κ. Μητσοτάκη”. “Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα”, κατέληξε.

Ο Γιώργος Παπαδάκης ανέφερε ότι ο πονοκέφαλος όλων των κομμάτων είναι η ψήφος των νέων. Στο πλαίσιο αυτό ερωτηθείς εάν οι νέοι είναι αδιάφοροι για την πολιτική ή είναι ξεπερασμένες οι αντιλήψεις των πολιτικών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε ότι το κύριο πρόβλημα των νέων είναι το μέλλον τους, έχουν πολλά εφόδια αλλά όχι ευκαιρίες. Πρέπει να βελτιώσουμε το μέλλον όσων έχουν μείνει ακόμη εδώ και να κάνουμε ότι μπορούμε να αναστρέψουμε το brain drain. Χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας και σοβαρές επενδύσεις. Ερωτηθείς για μια αναφορά του για φυλάκιση των υπευθύνων για τις υποκλοπές και την απόδοση ευθυνών στον Κ. Μητσοτάκη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει φυλακή ο πρωθυπουργός, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το μόνο που ζητά είναι να εφαρμοστεί και στη χώρα μας αυτό που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ποινική δίωξη των υπευθύνων.

​Η Ράνια Τζίμα έθεσε το εξής ερώτημα στον Δημήτρη Κουτσούμπα: Λέτε ότι η κυβέρνηση που έχουμε είναι μια κακή κυβέρνηση και κάθε επόμενη είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αλλά δεν μπαίνετε σε καμία κυβέρνηση, δεν δίνετε καμία ανοχή και καμία εναλλακτική. Μήπως τα σπρώχνετε στην αποχή; Η απάντηση του κ. Κουτσούμπα ήταν η εξής: Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα γιατί έζησε στην πανδημία, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη. Για αυτό και τους λέμε να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Λέμε στη νέα γενιά να πάει να ψηφίσει.

H Μάρα Ζαχαρέα τόνισε στον Κυριάκο Βελόπουλο ότι οι νέοι είναι οι πιο δύσκολοι ψηφοφόροι και επεσήμανε την τάση των κομμάτων να εκμεταλλευτούν το τελευταίο διάστημα τα social media, και τόν ρώτησε αν αυτό φέρνει τους νέους πιο κοντά στην Πολιτική, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε ότι είναι δύσκολο κάποιος που λέει επί 12 χρόνια ψέματα να κοροϊδέψει τους νέους. Πρόσθεσε ότι αυτό που ενοχλεί τους νέους είναι ο κομματικός σωλήνας. “Ο νέος βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και αυτό είναι το χειρότερο έγκλημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς αν τον ενοχλεί ότι οι νέοι που δουλεύουν ως εποχικοί μπορεί να μην μπορέσουν να ψηφίσουν, ο κ. Βελόπουλος τόνισε ότι είναι ό,τι χειρότερο, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να πιέσουν τους παλαιότερους ώστε να αλλάξουν τα πράγματα.
Οι όροι του debate

Όπως αποφασίστηκε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου θα έχει διάρκεια τριάντα δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια θα υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα) διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι  η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση ενώ ο κύκλος των θεματικών θα κλείσει με ερώτηση της  Μάρας Ζαχαρέα.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, καθονται από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους κάθονται, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

 

Πηγή:capital.gr