Πολιτική

Τσίπρας σε Σολτς: «Ανάγκη η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη»

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι παρουσίασε στον Γερμανό καγκελάριο το σχέδιό του για προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που, όπως σημειώνει, «θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας».

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο συζήτησε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι παρουσίασε στον Γερμανό καγκελάριο το σχέδιό του για προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που, όπως σημειώνει, «θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων στον κ. Σολτς την ανάγκη προώθησης μιας νέας ευρωτουρκικής ατζέντας.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο ίδιος και ο κ. Σολτς τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, «ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η δεξιά συνεργάζεται με την ακροδεξιά σε μια σειρά από χώρες και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω σήμερα με τον Καγκελάριο Σολτς για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο μου για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας. Που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Ένα σχέδιο που στόχο έχει τη μείωση των ανισοτήτων, ένα σχέδιο που στόχο έχει την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στοχευμένες ξένες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς βέβαια και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική. Την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και βεβαίως να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα με σαφείς, όμως, κόκκινες γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στην Χάγη.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τονίσαμε την ανάγκη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η δεξιά συνεργάζεται με την ακροδεξιά σε μια σειρά από χώρες και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη.»