Πολιτική

Μητσοτάκης στην ελίτ της φαρμακοβιομηχανίας: Η Ελλάδα θα στηρίξει την καινοτομία – Μπουρλά: Γι’ αυτό επιλέξαμε τη χώρα σας

Διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων, τόνισε ο πρωθυπουργός

 

Η στήριξη της καινοτομίας στο επίπεδο του φαρμάκου αποτελεί το αντικείμενο της συνάντησης που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός «τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής μας εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών γιατί για την κυβέρνηση μας και την Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στην προτεραιότητα».

 

«Χάνουμε ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις υψηλού επιπέδου. Σαφώς θα πιέσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά την ευρωπαϊκή επιτροπή να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα βάλει στην προμετωπίδα της ατζέντας τα ζητήματα αυτά» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει έμφαση στο πώς μπορεί να στηρίξει την καινοτομία στη χώρα.

«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων» πρόσθεσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά εξήγησε ότι «ένας από τους λόγους που επιλέξαμε την Ελλάδα είναι γιατί στηρίζει την καινοτομία. Σε ευρωπαικό επίπεδο είναι μια από τις χώρες που έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για την προώθηση της καινοτομίας και με την παρουσία μας δηλώνουμε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε και πόσο θέλουμε να συνεργαστούμε».

 

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουρλά «μπαίνουμε σε μια περίοδο εξελίξεων και αυτό σημαίνει επενδύσεις. Μέχρι στιγμής 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στην έρευνα και την καιντοομία από τη φαρμακοβιομηχανία».

«Αυτή στιγμη το κέντρο είναι οι ΗΠΑ. Στην αρχή η διαφορά ήταν 2 δισ. υπέρ των ΗΠΑ και το 2023 θα ξεπεράσουμε τα 50 δισ. δολάρια υπέρ των ΗΠΑ και σε βάρος της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Μπουρλά ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις φιλικές προς την καινοτομία πολιτικές και την προστασία της πνευματικής δημιουργίας. Όπως είπε «στις περισσότερες περιπτώσεις που μας αφορούν η καινοτομία αποτυπώνεται σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι σημαντικό ννα νιώσει κάποιος ότι η άυλη δημιουργία τυγχάνει προστασίας».

 

Πηγή: protothema.gr