Την ώρα που οι αμυντικές βιομηχανίες Δύσης-Ρωσίας ανταγωνίζονται όλο και πιο έντονα η μία την άλλη, το Κρεμλίνο φέρεται να ετοιμάζει κίνηση ματ.
Ποια θα είναι η τύχη άραγε για τα καμάρια της δυτικής στρατιωτικής αεροναυπηγικής F-35 και Rafale, όταν πολύ σύντομα θα βρουν μπροστά τους ιπτάμενο αντίπαλο της επόμενης γενιάς. Θα ηττηθούν ή θα αποδειχτεί άνθρακες ο επερχόμενος ρωσικός ιπτάμενος θησαυρός;
Αν και παραμένει επτασφράγιστο κρατικό μυστικό, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις εργάζονται πυρετωδώς για την κατασκευή και ανάπτυξη το μαχητικού έκτης γενιάς, γνωστό ως MiG-41, ικανό να πραγματοποιεί πτήσεις ακόμα και στα χαμηλά στρώματα του διαστήματος.
Ήδη έναν χρόνο πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε ανακοίνωσε επίσημα το πρόγραμμα PAK-DP (Prospective Air Complex for Long-Range Interception), το οποίο έχει σκοπό να αντικαταστήσει το μαχητικό Mikoyan Gurevich MiG-31.
Σημειώνεται ότι το πλέον σύγχρονο μαχητικό του κόσμου -με την προϋπόθεση ότι δεν θα μείνει στα χαρτιά- βασίστηκε στον προκάτοχό του MiG-31M, το οποίο δεν εγκαταλείπεται ακόμα από τη ρωσική αεροπορία, αλλά αναβαθμίζεται πέρνοντας παράταση ζωής.
Οι αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις, περιλαμβάνουν ένα διευρυμένο ρεζερβουάρ καυσίμου 300 λίτρων, ένα προηγμένο ραντάρ Zaslon-M και ικανότητα μεταφοράς 6 πυραύλων αέρος-αέρος.
Ταχύτητα έναντι… «εξαφάνισης» (Stealth)
Ωστόσο το MiG-41, ανεβάζει πολύ τον πήχη της αεροναυπηγικής.
Ενώ η Δύση δίνει προτεραιότητα στην τεχνολογία Stealth οι Ρώσοι επιμένουν στην ταχύτητα. Υπενθυμίζεται ότι το F 35 αναπτύσσει ταχύτητα έως 1.8 Μach.
Αυτή η σχεδιαστική φιλοσοφία των Ρώσων που θα τη δούμε και στο νέο μαχητικό αντικατοπτρίζει ένα υπολογισμένο στοίχημα, αξιοποιώντας τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της Ρωσίας στα αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων, ενώ ενσωματώνει τις εξελίξεις στα υλικά και την αεροδυναμική.
«Το εάν αυτό αποδίδει στρατηγικά μένει να φανεί, καθώς η τεχνολογία stealth εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού δόγματος αεροπορικής υπεροχής».
Η κρατική Rostec είχε δηλώσει στις 22 Ιανουαρίου 2021 ότι το πρόγραμμα PAK-DA, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου βομβαρδιστικού, έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το PAK-DP βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης. Το νέο μαχητικό, που ονομάζεται MiG-41, αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία γύρω στο 2028-2030.
Εντυπωσιακός οπλισμός
Σύμφωνα με το Military Watch, η Ρωσία αναπτύσσει ένα πυροβόλο ηλεκτρομαγνητικού παλμού [EMP], αλλάζοντας πιθανώς τους κανόνες του εναέριου πολέμου.
Ο παλμός αυτός θεωρείται ακίνδυνος για τους ζώντες οργανισμούς, μπορεί όμως να προκαλέσει σημαντική ζημιά, ως και ολοσχερή καταστροφή, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και συσκευές ή σε ηλεκτρονικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους αντίπαλους στρατούς που χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα οχήματα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το MiG-41 θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοπλιστεί με ένα καινοτόμο σύστημα πυραύλων αναχαίτισης πολλαπλών χρήσεων ειδικά σχεδιασμένο για την εξουδετέρωση υπερηχητικών απειλών – μια ολοένα και πιο σημαντική ικανότητα σε μια εποχή ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων. Εικάζεται ότι το MiG-41 μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυραύλους R-37.
Υπενθυμίζεται ότι οι πύραυλοι R-37M ήταν από τον Οκτώβριο του 2022, η κύρια απειλή κατά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα MiG-31 φέρεται να έχουν καταρρίψει αρκετά ουκρανικά αεροσκάφη, κυρίως χρησιμοποιώντας το μεγάλου βεληνεκούς R-37.
Σύμφωνα με το Forbes, λόγω της ταχύτητας και του ύψους τους, τα MiG-31 δεν είχαν αντίπαλο, τη στιγμή που τα ουκρανικά μαχητικά δεν είχαν βεληνεκές, ταχύτητα ή ύψος που είναι απαραίτητο για την εμπλοκή του MiG-31.
Επίσης, σύμφωνα με την Izvestia, το MiG-41 μπορεί να διαθέτει ένα σύστημα πυραύλων αναχαίτισης πολλαπλών χρήσεων, ικανό να φέρει υπερηχητικά πυρομαχικά με πολλαπλές κεφαλές.
Τα προβλήματα παραμένουν
Η κύρια πρόκληση για την υλοποίηση αυτού του οράματος φαίνεται να είναι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κινητήρα παλμικής έκρηξης που θα τροφοδοτεί το αεροσκάφος.
Το ρωσικό περιοδικό τεχνολογίας, Sfera [Sphere], σημειώνει, «ενώ σημειώνεται πρόοδος, επιχειρούμε σε αχαρτογράφητη περιοχή εδώ. Ενδέχεται να προκύψουν ερωτήματα σχετικά με τους πόρους που απαιτούνται για τη διαχείριση της φθοράς του κινητήρα, δεδομένου του εξαιρετικά δυναμικού φορτίου που θα χειριστούν».
Σύμφωνα με ειδικούς, οι υψηλές ταχύτητες των 4 και 5 Mach θα απαιτούσαν από το μαχητικό να διαθέτει εξειδικευμένα όπλα, πιθανώς υπερηχητικούς πυραύλους, που μπορούν να εκτοξευθούν με αέρα από το MiG-41. Άραγε θα μπορούν οι Ρώσοι να τα συνδυάσουν όλα αυτά;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ρώσων εμπειρογνώμων το μαχητικό αεροσκάφος MiG-41 έκτης γενιάς του VKS [Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις] θα ανέβει στους ουρανούς έως το 2025.
Φαίνεται όμως δύσκολο να τηρηθεί αυτή η προθεσμία καθώς καθυστερώντας έως το 2028, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια.
Πηγή: www.in.gr
Add Comment