Πολιτική

Βέτο από Σαµαρά – Καραµανλή στην επανεκλογή Σακελλαροπούλου – Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ανακόπτουν μια δεύτερη θητεία

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, αφού µπορεί, εκτός των άλλων, να ενισχύσει και τη διαπραγµατευτική θέση των Σαµαρά και Καραµανλή, που δεν θα έλεγαν “όχι” σε µια θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο

 

Αν και ο πρώτος εκλογικός σταθµός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι προσεχείς ευρωεκλογές, που εκ των πραγµάτων θα επηρεάσουν και τα µελλούµενα στον πολιτικό βίο της χώρας, σιγά-σιγά θα πρέπει να ασχολούµαστε και µε το επόµενο κρίσιµο για την κυβέρνηση ραντεβού του πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλο από την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Με δεδοµένο ότι η σχετική διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο µέχρι τον Μάρτιο του ’25, εκ των πραγµάτων από το προσεχές φθινόπωρο θα εισέλθουµε σε ένα τέτοιο mood. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η στήλη αποκαλύπτει σήµερα ότι τόσο ο Αντώνης Σαµαράς όσο και ο Κώστας Καραµανλής εµφανίζονται (ήδη) να βάζουν βέτο ακόµα και στην υποψία επανεκλογής της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως επισηµαίνουν συνοµιλητές των πρώην πρωθυπουργών, στον χρόνο που θα κρίνουν θα τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί του θέµατος, αποσαφηνίζοντας µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μετά την παρουσία της στα “επινίκια” της ψήφισης του νόµου για την ισότητα στον γάµο, δεν υπάρχει ούτε µία πιθανότητα στο δισεκατοµµύριο ο πρόεδρος (σ.σ.: αναφέρεται στον Σαµαρά) να ψηφίσει τη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο», ανέφερε, µεταξύ άλλων, πρόσωπο που συνοµιλεί τακτικά µε τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Κάτι αντίστοιχο αναφέρουν εσχάτως και πρόσωπα που διατηρούν στενές σχέσεις µε τον Κώστα Καραµανλή, ο οποίος, όπως λένε, δεν κρύβει πλέον τη γενικότερη ενόχλησή του για τη συµπεριφορά της Προέδρου.

Αν και το αρνητικό κλίµα για την τελευταία είχε καλλιεργηθεί από καιρό, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των πρώην αρχηγών της Ν.∆., αλλά και µιας σηµαντικής µερίδας «γαλάζιων» βουλευτών, συνδέεται µε την παρουσία της κυρίας Σακελλαροπούλου στο «πανηγυράκι» που στήθηκε σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών µετά την ψήφιση του νόµου που επέτρεψε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

«∆εν είναι δυνατόν η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, ένα πρόσωπο που εκ της θεσµικής της ιδιότητας επιβάλλεται να ενώνει τον λαό, να δίνει το “παρών” σε µια τέτοια µάζωξη», ανέφερε στη στήλη βουλευτής του κυβερνώντος κόµµατος που καταψήφισε το επίµαχο νοµοσχέδιο.

Με δεδοµένη τη στάση και µόνο του Αντώνη Σαµαρά επί του θέµατος, γίνεται αντιληπτό ότι θα δυσκολέψει από τα αποδυτήρια ακόµα και η σκέψη του πρωθυπουργού για την ανανέωση της θητείας της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Φυσικά, στο Μαξίµου δεν έχουν µπει σε µια τέτοια συζήτηση, αφού θεωρούν ότι βρισκόµαστε (και όχι αδίκως) πολύ µακριά σε επίπεδο χρόνου από τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου πολιτειακού άρχοντα. Παρ’ όλα αυτά, αντιλαµβάνονται ότι η σηµερινή ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου έχει αρχίσει να µετρά αντίστροφα.

Άλλωστε, κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει και το γεγονός ότι, εκτός από τους Καραµανλή και Σαµαρά, υπάρχει δηµόσιο βέτο και της Ελλαδικής Εκκλησίας στο πρόσωπο της Προέδρου. Το σκηνικό αυτό σε πολύ λίγο θα αρχίσει να γίνεται απολύτως αποτρεπτικό προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προφανώς και θα επιθυµούσε την ανανέωση της θητείας της.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο συγκεκριµένο πεδίο θα παίξει και το αποτέλεσµα των επικείµενων ευρωεκλογών, αφού ένα δυσµενές για τη Ν.∆. αποτέλεσµα θα ενθαρρύνει ακόµα περισσότερο να βγουν και να αποδοκιµάσουν ακόµα και την υποψία µιας δεύτερης θητείας για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υπέρµαχοι του βέτο σε αυτό το ενδεχόµενο θυµίζουν ότι ο σηµερινός πρωθυπουργός το 2015 είχε καταψηφίσει την επίσηµη επιλογή του κόµµατός του, που ήταν ο προερχόµενος από τη Ν.∆. Προκόπης Παυλόπουλος.

Και το επισηµαίνουν αυτό, για να δικαιολογήσουν το «όχι» τους, που, όπως λένε, «είναι εναρµονισµένο µε την πρόσφατη στάση τους στο νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο».

Το ερώτηµα είναι τι θα γίνει σε µια τέτοια περίπτωση, που δηλαδή θα ξεσηκωθεί αντάρτικο για τη νυν Πρόεδρο; Η απάντηση που δίνουν έµπειροι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι «αν ο Μητσοτάκης δει ότι δεν περνά η υποψηφιότητα, απλώς θα την αποσύρει και θα προτείνει άλλο πρόσωπο».

Καθοριστικό ρόλο στα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα παίξει το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, αφού µπορεί, εκτός των άλλων, να ενισχύσει και τη διαπραγµατευτική θέση των Σαµαρά και Καραµανλή, που δεν θα έλεγαν «όχι» σε µια θητεία στο Π ροεδρικό Μέγαρο.

 

Πηγή: parapolitika.gr