Κόσμος

“God Save the King”: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου και τα παραλειπόμενα της μεγαλειώδους τελετής

Σε μία ιστορική αλλά και μεγαλοπρεπή τελετή… πολλών καρατίων και παρουσία ηγετών και celebrities από όλο τον κόσμο, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε το Σάββατο στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, στη διάρκεια μίας μεγαλοπρεπούς θρησκευτικής τελετής ενώπιον σχεδόν 2.300 προσκεκλημένων, διαδεχόμενος τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο σε μια τελετή σήμερα στο Λονδίνο, τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, με το “God Save The King” να δονεί το Αββαείο.

 

“Δεν έρχομαι για να με υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσω”

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα έφτασαν στη 1:00 (ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκίνησε αμέσως το τελετουργικό, το οποίο διηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι.

Ο Κάρολος και η Καμίλα έφτασαν με την “Diamond Jubilee State Coach”, την κλειστή άμαξα που σέρνουν έξι άλογα. Εκατοντάδες στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε αυτή την πομπή από το Μολ, τη μακρά λεωφόρο που ξεκινά από το Μπάκιγχαμ και φθάνει μέχρι την Τραφάλγκαρ Σκουέαρ.

Στην αρχή της τελετής, ένα παιδί πλησίασε τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄ λέγοντας: “Μεγαλειότατε, ως παιδιά του βασιλείου του Θεού σας καλωσορίζουμε στο όνομα του Βασιλιά των βασιλιάδων”.

Ο Κάρολος απάντησε: “Στο όνομά του και μετά το παράδειγμά του, δεν έρχομαι για να με υπηρετήσουν αλλά για να υπηρετήσω”.

 

Ο πρώτος που απέτισε φόρο τιμής στον Κάρολο ήταν ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ. Γονάτισε μπροστά στον βασιλιά και είπε: “Εγώ, ο Ιουστίνος, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, θα είμαι πιστός και αληθινός, και πίστη και αλήθεια θα φέρω σε σένα, τον κυρίαρχο Κύριό μας, υπερασπιστή της πίστης. και στους κληρονόμους και διαδόχους σας σύμφωνα με το νόμο. Βοήθησέ με λοιπόν Θεέ μου”.

 

Η ορκωμοσία του βασιλιά Καρόλου και η διαφορά με εκείνον της Ελισάβετ

 

Εγώ, ο Κάρολος, επίσημα και ειλικρινά ενώπιον του Θεού ομολογώ, καταθέτω και δηλώνω ότι είμαι πιστός Προτεστάντης και ότι, σύμφωνα με την αληθινή πρόθεση των νομοθετημάτων που εξασφαλίζουν την προτεσταντική διαδοχή στο θρόνο, θα υποστηρίξω και διατηρώ τα εν λόγω νομοθετήματα στο μέγιστο των αρμοδιοτήτων μου σύμφωνα με το νόμο”, είπε κατά την ορκωμοσία του ο Κάρολος.

Ο όρκος ήταν διαφορετικός από εκείνον που έδωσε η μητέρα του Καρόλου το 1953. Για πρώτη φορά προστέθηκε ο πρόλογος που υποχρέωνε ειδικά τον βασιλιά ότι «θα επιδιώξει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον όπου άνθρωποι όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων θα μπορούν να ζουν ελεύθερα».

 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι νωρίτερα στο Λονδίνο έγιναν συλλήψεις ανθρώπων που επιθυμούσαν να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά της μοναρχίας.

 

Το στέμμα 22 καρατίων και η δυσκολία στη στέψη

 

Μετά την αναγνώριση, τον όρκο, το χρίσμα και την ενθρόνιση, η στιγμή της κορύφωσης της τελετής ήταν η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου (St. Edward’s Crown), το χρυσό στέμμα 22 καρατίων, το οποίο κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας τον προηγούμενο χρόνο. Ο μεσαιωνικός προκάτοχός του, του οποίου το στέμμα λιώθηκε το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχιεπίσκοπος δυσκολεύτηκε κάπως να φορέσει το στέμμα στον Βασιλιά, αλλά και της Καμίλα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν υπήρχαν βασιλιάδες που είχαν φορέσει ακόμα και ανάποδα το στέμμα κατά λάθος.

Βασίλισσα Καμίλα: Η στιγμή της στέψης – Το στέμμα που επέλεξε να φορέσει για να τιμήσει την Ελισάβετ

Αμέσως μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το πρωί του Σαββάτου (06/05) πραγματοποιήθηκε και η στέψη της βασίλισσας Καμίλα από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.

 

Για τη στέψη της βασίλισσας Καμίλα χρησιμοποιήθηκε το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας, σε αντίθεση με τις τρεις πιο πρόσφατες βασίλισσες – την Αλεξάνδρα, η οποία ήταν σύζυγος του Εδουάρδου Ζ΄, τη σύζυγο του Γεωργίου Ε΄, Μαρία, και την Ελισάβετ, σύζυγο του Γεωργίου ΣΤ΄ για τις οποίες φτιάχτηκε στέμμα ειδικά για τη στέψη τους.

 

Σημειώνεται πως όταν πλήρωσε για το ασημένιο στέμμα το 1911, η πρόθεση της βασίλισσας Μαρίας ήταν να χρησιμεύσει ως το μόνιμο στέμμα των μελλοντικών συζύγων.

 

Το παλάτι δήλωσε ότι η επιλογή της Καμίλα ήταν “προς το συμφέρον της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας”, αλλά ότι έκανε κάποιες “μικρές αλλαγές και προσθήκες”. Συγκεκριμένα, με την κίνησή της αυτή ήθελε να τιμήσει την εκλιπούσα πεθερά της επανατοποθετώντας το στέμμα με κάποια διαμάντια – τα Κάλλιναν ΙΙΙ, IV και V – από την προσωπική συλλογή της βασίλισσας.

Μετά τη λήξη της τελετής, το βασιλικό ζεύγος επιβιβάστηκε ξανά στη χρυσή άμαξα και επέστρεψε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τους υποδέχθηκε πλήθος κόσμου που παρέμεναν συγκεντρωμένοι παρά την καταρρακτώδη βροχή.

 

Η ιστορία του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου

 

Δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του προηγούμενου σχεδίου, αλλά ακολουθεί το πρωτότυπο, καθώς διαθέτει τέσσερις χιαστούς σταυρούς, τέσσερις κρίνους και δύο αψίδες. Κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσό, κοσμείται με 444 πολύτιμους λίθους – μεταξύ των οποίων ρουμπίνια, αμέθυστοι, ζαφείρια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι – και είναι εφοδιασμένο με ένα μωβ βελούδινο καπέλο και ζώνη ερμίνας. Ιστορικά, υποτίθεται ότι θα παρέμενε στο αββαείο του Ουέστμινστερ, οπότε δημιουργήθηκε ένα δεύτερο στέμμα για τον ηγεμόνα που θα φορούσε εκτός του αβαείου.

 

Αυτό το δεύτερο στέμμα είναι το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, το οποίο πολλοί θα γνωρίζουν καλύτερα, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το άνοιγμα της Βουλής. Διαθέτει 2.868 εκθαμβωτικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου Cullinan II. Κατασκευάστηκε το 1937 και είναι σχεδόν αντίγραφο του προηγούμενου αυτοκρατορικού κρατικού στέμματος της βασίλισσας Βικτωρίας. Οι αψίδες στο σχέδιό του είχαν σκοπό να καταδείξουν ότι η Αγγλία δεν υπόκειται σε καμία άλλη γήινη δύναμη.

 

Οι celebrities που βρέθηκαν στην ιστορική τελετή

Από το πρωί του Σαββάτου (06/05) άρχισαν να καταφθάνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ πολιτικοί ηγέτες, αρχηγοί κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο αλλά και αρκετοί celebrities και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου.

Στην τελετή βρέθηκε και ο Πρίσκιπας Χάρι, όχι όμως και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ.

 

Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το παρών ήταν ο Νικ Κέιβ, η ηθοποιός Έμα Τόμσον, η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι και το βρετανικό τηλεοπτικό δίδυμο, Αντ και Ντεκ (Anthony McPartlin και Declan Donnelly).

 

Πηγή: news247.gr